woensdag 25 april 2012

Nooit meer blozen! (2)

Stel jezelf even voor!

Veel gehoorde opmerking. Je bent uitgenodigd als spreker. De voorzitter opent de bijeenkomst. Vertelt dat je de spreker bent en noemt jouw onderwerp. En vervolgens zegt: Stel jezelf even voor!

Hoe kun je al jouw geweldige kwalificaties opnoemen en niet ineens als opschepper, braniemaker, windbuil of nog ergere dingen afgeschilderd te worden. Terwijl je toch wel wilt laten zien dat je de werkelijke expert bent op dat vakgebied?

Praat niet over jezelf, maar laat anderen dat doen! In een voorgaand artikel gaf ik al aan dat je de “letterlijke tekst” afgeeft aan de groep die jou zullen gaan introduceren. Die letterlijke tekst heb je natuurlijk diverse keren opgeschreven, gecorrigeerd, aangepast en verfijnd. Net zo lang totdat die tekst precies reflecteert waarom jij de expert ben op je vakgebied. Welke scholing je gehad hebt, welke diploma’s, alles ter onderbouwing van je expertise. En waarom jij de te vertrouwen persoon bent om zaken mee te doen. En dat alles binnen een tijdsbestek van 30 seconden tot 1 minuut maximaal.

Maak een “pers-map” aan. En pers kan hier ook staan voor “persoonlijk”. Recente foto’s van je zelf in een zakelijke omgeving horen ook in die persmap thuis. Een kort CV en een langere uitgebreidere versie daarvan. Je verschillende “leverage-pitches”. Dat allemaal hoort er in thuis.

Wijs vervolgens de betreffende voorzitter, dagvoorzitter, commissielid, spreekstalmeester erop dat je er op rekent (en laat er geen twijfel over bestaan) dat je geïntroduceerd wordt volgens het A4 tje wat je overhandigd. Maak ook helemaal duidelijk dat “grapjes en eigenzinnige aanvullingen“ tijdens de introductie niet gewaardeerd worden.

Dit is het moment dat het publiek er van overtuigd moet worden dat jij, en jij alléén, op dát moment de Expert bent!