vrijdag 18 februari 2011

Praat niet over jezelf...

Laat anderen dat doen , als je weg bent. Mijn favoriete start van elke workshop of cursus die we geven.

Vertel aan een paar anderen die je kent, hoe goed je bent, waarom je goed bent in dat wat je doet en waarom je zo graag doet wat je doet.  Als die "paar" dat dan aan  "veel" anderen vertellen kun je het werkelijk effect van netwerken gaan inzien en er een structureel proces van maken.

De zin "Eens kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen" krijgt dan ook een andere betekenis. Waar je op gaat letten bij je nieuwe "netwerkcontact" is  of de betreffende persoon tot de "paar" kan gaan horen die over jou zullen gaan praten als je weg bent.

Of is dat nieuwe "netwerkcontact" een van de "veel anderen". Dan weet je dat jij moet gaan praten over degene die jou in vertrouwen heeft genomen. Wederkerigheid.

Hoe weet je tot welke groep iemand hoort? De "paar anderen" of de "veel anderen"? Daar kun je redelijk simpel achter komen door te vragen of iemand  véél mensen ontmoet in een week of in een maand. Is dat zo, dan behoort hij tot de "paar anderen" groep

Ontmoet hij maar af en toe wat mensen op een netwerkbijeenkomst waar hij eens in de maand naar toe gaat en dát nog niet eens elke maand??" Hij behoort tot de "veel anderen" groep! Hij is niet  "connected".

En natuurlijk praten de "paar anderen" onder elkaar niet alleen over zichzelf maar ook weer over  "anderen". En hopenlijk zal dat dan gaan over jou!

Succes.



Foto:428px-Ardea_alba;
3 chicks, Morro Bay Heron Rookery
by >Mike Baird