vrijdag 19 november 2010

Hoe krijg je een goede Profielfoto op jouw Social Media Site?

Gelegenheid geven is niet meer strafbaar in Nederland. Vandaar dat ik vanaf nu élke vrijdag gelegenheid wil geven aan een Netwerk-professional.

Het spits wordt afgebeten door David Ellerbeck die mijn staatsiefoto's maakte. Klik eens op de foto hiernaast en kijk hoe scherp hij blijft bij vergroting.  Hij klimt graag in de pen om een aantal tips te geven over het maken van een profielfoto.

Profielfoto voor sociale media.
David Ellerbeck

Eerst wil ik het belang van sociale media benadrukken. Afgelopen week had ik een bespreking met het hoofd van de afdeling Communicatie van Saxion. In het gesprek dat we hadden kwam dit onderwerp ter sprake. Het aantal brochures dat Saxion uitbrengt is in de loop der jaren gedaald van 160 naar 4. Oorzaak: Sociale Media.

Studenten maken meer en meer gebruik van internet, Facebook, Hyves, Twitter, Linked In, etc. Ook hier heeft sociale media zijn intrede gedaan.

Ok, nu tot de kern van de zaak. Hoe maak je een profielfoto:

• Wees jezelf. Dat is een wezenlijk onderdeel voor het slagen van een goede foto.

• Zorg voor een egale achtergrond. Een egale achtergrond brengt namelijk rust in de foto.

• Kleding. Klanten vragen mij vaak welke kleding trek ik aan voor een fotoshoot. Ik adviseer om geen kledingstukken aan te trekken met opvallende kleuren. Beter is om de kleding uit te kiezen met kleuren die terugkomen in de achtergrond. De kleuren zijn nl. complementair en vormen zo een geheel.

• Welke lokatie/licht. Als ik internet afstruin en profielfoto's bekijk zijn deze veelal binnen gemaakt. Dit is een mogelijkheid. Zorg er wel voor dat gebruik wordt gemaakt van voldoende licht. Niets is storender dan dat de foto onderbelicht is.

Zelf maak ik in de studio gebruik van studiolampen, zo ben ik flexibel in het kiezen van lichtsituaties. Wat een mooi resultaat oplevert en wat ik vaak gebruik is natuurlijk licht. Heb je een groot raam, ga hier voor staan met het gezicht naar de camera en laat je op die manier fotograferen.

Ga je de foto's buiten maken geef ik je als tip mee om een bewolkte dag uit te kiezen. Je hebt dan een mooie lichtsituatie en zachte schaduwpartijen. Mocht het een stralende dag zijn, zoek dan de schaduw op.

• Welke camera. It's up to you! Tegenwoordig worden er geen slechte camera's meer gemaakt. Mocht je de beschikking hebben over een DSLR, (=lees spiegelreflexcamera) gebruik deze dan.

• Upload. Foto's gemaakt, dan wordt het tijd om te selecteren, te bewerken, te croppen en uploaden. Laatste tip: kies bij het opslaan voor een resolutie van 72 dpi.



Veel succes met het maken van je profielfoto!

Groet,
David Ellerbeck
Fotograaf
De Ereboog 39
7513 KD Enschede

Tel: 06-34930246
http://www.davidellerbeckfotografie.nl/

info@davidellerbeckfotografie.nl