woensdag 14 april 2010

Netwerken: aangeboren of aangeleerd

Op Martin’s LinkedIn pagina zag ik een artikeltje over netwerken wat hij ter beschikking stelde. Zelf had hij het van Steve Burda, een befaamd connectie-verzamelaar op LinkedIn, die het weer had uit een uittreksel boek van iemand ene Dr. Barbara Moses, die het in 2003 geschreven had.

De titel van het artikel? Have you met many good networkers lately?? Me neither. Gevolgd door een litanie over eigenschappen van slechte netwerkers.

Dat uiteraard weer gevolgd door een opsomming van alle deugden van de goede netwerkers die zij maar niet tegen schijnt te komen. Goede netwerkers zijn echt belangstellend in anderen, zij wisselen informatie uit, zoeken altijd naar kansen en mogelijkheden, hebben gemeenschappelijke vrienden en zijn idee-generatoren. Tot slot parafraseert zij er lustig op los: “Do not ask what your netwerk can do for you, but what you can do for your network.”

Martin is een schrandere vent. Begonnen als hobbyist met het programmeren van zijn MSX en daar zijn beroep van gemaakt, nadat hij zich helemaal suf geleerd heeft op MTS, Hogeschool en Universiteit. Daarom kan hij programmeren. Hij heeft het geleerd, is slim, heeft de juiste connecties en leert dagelijks bij.

En wat heeft de zakelijke netwerker geleerd met betrekking tot netwerken? Zelfs Dr. Moses geeft het antwoordt niet op de vraag wat is de definitie van netwerken “Het systematisch verzamelen en beheren van contacten die van belang (kunnen) zijn bij het realiseren van vooropgestelde doelen”, noch op de reden waarom je zakelijk gezien zou moeten netwerken, “het generen van omzet door je netwerk, niet uit je netwerk” voortvloeiende uit de beslissing welke je genomen hebt in je marketingplan.

Dr. Moses stipt het woord Referrals aan. Dat is mijn enige lichtpuntje! Wellicht krijgen we Nederland nog eens aan de Referrals. Aan ons zal het niet liggen.

Heb ik nog échte Netwerkers ontmoet recentelijk?? Afgelopen dinsdag nog bij de Open Coffee Hengelo. En ik verheug me er nu al weer op a.s. dinsdag dezelfde mensen te ontmoeten bij de volgende Open Coffee Hengelo. Gisteravond in Kloosterzande, Zeeuws Vlaanderen een geweldige groep gemotiveerde netwerkers die open stonden om te leren en te discussiëren!

En Martin? Hij schreef

Hallo Jos,

Nee hoor, je hoeft niet naar mijn profiel te verwijzen hoor, volgens mij krijg ik al aandacht genoeg ;-). En verder vind ik het een mooi verhaal.

Groeten,
Martin

Reblog this post [with Zemanta]