vrijdag 19 februari 2010

De Definitie van Netwerken

Ze komen een heel eind, het bedrijf uit Alphen aan den Rijn, welke zich naast hun drukwerk en uitgeversactiviteiten ook mengen in het Netwerk gebeuren in hun regio.

Hun definitie luidt:
Netwerken: het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep zijn voordeel kan doen

Bij The Master Networker Institute hanteren wij als definitie voor netwerken: het verzamelen en beheren van contacten welke van belang (kunnen) zijn bij het realiseren van vooropgezette doelen.


Wil ik weten welke school de beste is voor mijn kinderen, zal ik een ander netwerk moeten aanboren dan wanneer ik ter vervanging van mijn auto wil weten hoe een bepaald merk het er tegenwoordig vanaf brengt en of ze nog steeds roesten op de folder. Wil ik uitbreiding van mijn klantenbestand, of zoek ik informatie om bij te blijven op mijn vakgebied. Elk gebied kent dus zijn eigen netwerk. En dus zijn we ook altijd en steeds aan het netwerken, altijd en overal, maar ook steeds met een ander doel voor ogen.

Voor ogen?? Ik heb helemaal geen doel voor ogen, hoor ik je zeggen. Dat klopt. Je hebt ook niet in de gaten dat je moet blijven ademhalen. Het gaat vanzelf. Het is een automatisch proces. Het gaat ons ook gemakkelijk af.

Totdat we gaan netwerken: We gaan netwerken!! Dan worden we plosteling krampachtig en weten niet meer hoe we het hebben. Praten met vreemden. We gaan nu ademhalen... Eerst diep uitademen, dan langzaam inademen, eerst de buikholte vullen, dan pas...... Jeetje, wat een toestand dat ademhalen. Wat een toestand dat netwerken. Ik weet niet of ik dat nou allemaal wel zo leuk vindt.

Troost je. Vier mensen die ik afgelopen week gevraagd hebben of ze netwerken leuk vonden, vonden er geen snars aan. De een wat (on)genuanceerder dan de ander. Mensen die te dicht bij je komen staan en je hun visitekaartje opdringen. Mensen die je wat willen verkopen. Dat vonden ze niet leuk. Je staat dus niet alleen, als je er een hekel aan hebt.

Maar wat als we nou eens naar een zakelijke netwerk bijeenkomst zouden gaan en in plaats van onze eigen producten aan te prijzen eens zouden gaan vragen op welke manier we het beste ons budget voor bijvoorbeeld drukwerk zouden kunnen invullen. Of eens advies vragen over de beste vestigingsplaats voor een onderneming. Wat zou er dan gebeuren??? Welke conversatie zou zich dan ontwikkelen?? Wat is jouw vooropgezette doelstelling bij het zakelijke netwerken?